عباس معروفی، خالق «سمفونی مردگان» درگذشت

عباس معروفی، خالق «سمفونی مردگان» درگذشت

دویچه وله: عباس معروفی، نویسنده شاعر و ناشر مقیم آلمان، پس از یک دوره بیماری شدید در ۶۵ سالگی در بیمارستانی در برلین چشم از جهان فروبست. “سمفونی مردگان” مشهورترین رمان این نویسنده است که به زبان‌های مختلف ترجمه شده است.

حساب کاربری “خانه هنر و ادبیات هدایت” در اینستاگرام بامداد پنجشنبه اول سپتامبر (۱۰ شهریور) در پستی کوتاه خبر درگذشت عباس معروفی، رمان‌نویس، نمایش‌نامه‌نویس، شاعر، ناشر و روزنامه‌نگار ایرانی را منتشر کرد. “خانه هدایت” کتابفروشی و مرکز فرهنگی متعلق به معروفی در شهر برلین آلمان است. معروفی ساعت ۴ صبح پنجشنبه در بیمارستان چشم از جهان فروبست. او تابستان ۱۳۹۹ از ابتلای خود به سرطان غدد لنفاوی خبر داده بود.

عباس معروفی ۲۷ اردیبهشت ۱۳۳۶ در تهران زاده شد. او در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته ادبیات دراماتیک تحصیل کرده بود و فعالیت ادبی خود را زیر نظر هوشنگ گلشیری و محمدعلی سپانلو آغاز کرد. معروفی با “سمفونی مردگان”، برجسته‌ترین اثر خود، در دهه ۱۳۶۰ در ادبیات ایران به شهرت رسید. این رمان از جمله به زبان‌های آلمانی و ایتالیایی ترجمه شده است.

معروفی همچنین در سال ۱۳۶۵ نشر “گردون” و در سال ۱۳۶۹ مجله‌ای ادبی به همین نام را پایه گذاشت که سردبیری آن را هم برعهده داشت. پروانه فعالیت نشر گردون در سال ۱۳۷۳ باطل و امتیاز انتشار مجله گردون هم در سال ۱۳۷۴ لغو شد. عباس معروفی از جمله به شلاق و حبس و ممنوعیت از نوشتن محکوم شد. این احکام اما از جمله به دلیل فشارهای بین‌المللی اجرا نشدند. او اسفند ۱۳۷۴ با حمایت انجمن PEN آلمان و گونتر گراس، نویسنده مشهور آلمانی ایران را ترک کرد.

این نویسنده برجسته یک سال بعد فعالیت نشر گردون را در آلمان از سر گرفت و در بهار سال ۱۳۸۲ هم “خانه هنر و ادبیات هدایت” را تأسیس کرد. در سال‌های اخیر بیش از ۳۰۰ عنوان کتاب از آثار نویسندگان تبعیدی و آثار ممنوع در ایران در نشر گردون منتشر شده است. کلاس‌های داستان‌نویسی عباس معروفی هم در محل “خانه هدایت” برگزار می‌شدند.

“پیکر فرهاد”، “فریدون سه پسر داشت”، “سال بلوا” و “تماماً مخصوص” از جمله آثار دیگر معروفی هستند.

معروفی در سال ۱۹۹۶ جایزه “هلمن/هامت” را دریافت کرد. این جایزه به صورت مشترک به او و هوشنگ گلشیری تعلق گرفت. اتحادیه روزنامه‌نگاران کانادا در همین سال جایزه “روزنامه‌نگار آزاد” را به معروفی اعطا کرد. “سمفونی مردگان” هم در سال ۲۰۰۱ جایزه بنیاد انتشارات ادبی فلسفی “زورکامپ” آلمان را گرفت.