امیر عزتی؛ آغاز چهاردهمین سال فعالیت باشگاه ادبیات
امیر عزتی
آغاز چهاردهمین سال فعالیت باشگاه ادبیات
“باشگاه ادبیات” منبعیست گرانقدر برای تمامی کسانی که کتابی ناپیدا برای خواندن و یا مرجعی برای پژوهش میجویند. امیر عزتی، مسئول “باشگاه ادبیات” در آغاز چهاردهمین سال فعالیت آن با فراخوانی دست یاری به سوی خوانندگان دراز کرده است؛ به این امید که دست او را به یاری بفشاریم و یار او باشیم در تکمیل این کتابخانه.
سخن کوتاه کرده باشم، فراخوان او را جهت اطلاع همگان بازنشر میکنم.
اسد سیف
آغاز چهاردهمین سال فعالیت باشگاه ادبیات
دربارۀ اهداف و پیشینه باشگاه بارها سخن گفتهام و این بار فقط به فعالیتهای سه سال گذشته میپردازم.
سرانجام وبسایت اختصاصی باشگاه در نوروز ١۴٠٠ افتتاح شد و در سه سال گذشته قریب به سه هزار عنوان کتاب و نشریه جدید در آن به اشتراک گذاشته شده است. اما انتقال دستآورد یک دهۀ پیش از آن به خانه تازه و دائمی هنوز ممکن نشده است. تعداد کتب و نشریات فراوان است و نیروی انسانی تقریباً هیچ. بدتر از آن نبود پشتیبانهای مالی است که با توجه به افزایش روزافزون هزینهها، فقدانش بیش از پیش حس میشود.
درباره پروژههای باشگاه در گذشته سخن گفته بودم و اینک از دو پروژه آخر صحبت میکنم که باید آواز قوی باشگاه باشد.
هم اکنون دو کتابخانه عظیم در داخل و خارج از ایران در اختیار باشگاه قرار گرفته است که ارزشی غیرقابل تصور دارند. اولی بالغ بر پنجاه هزار جلد کتاب، نشریه و جزوه است که در فاصلۀ سالهای ١٣٠٠ تا ١٣٧٠ منتشر شده و بسیاری از آنها حتی در مراکز دولتی چون کتابخانه ملی و کتابخانه مجلس نیز وجود ندارند. این نسخ اگر تبدیل به فایلهای دیجیتال نشوند، به زودی از بین رفته و برای همیشه از دسترس خارج خواهند شد.
دومین کتابخانه تقریباً شامل تمامی آثار منتشر شده به زبان فارسی در چهار دهه اخیر در خارج از ایران است. جای آن دارد که سپاس ویژه خود را نثار صاحبان این دو مجموعه کنم که دسترنج یک عمر خود را به رایگان در اختیار باشگاه گذاشتهاند و فعلاً مایل به افشای نام خود نیستند.
تا جایی که میدانیم، چنین گنجینههایی در اختیار هیچ مرکز ایرانشناسی یا دانشگاهی و دولتی یا خصوصی اروپایی یا آمریکایی نیست. باید این نکته را نیز بیفزاییم که هر دو مجموعه بی هیچ محدودیتی گردآوری شده و شامل کتابها و نشریات –گاه زیرزمینی و داخلی- گروههای سیاسی(از چپ تا راست)، ادیان(از جمله یهودیان، بهائیان، آشوریان و …)، و نحلههای فکری و قومی است.
هدف این دو پروژه حفظ میراث مکتوب همۀ ایرانیان است. میراثی که اولی به خاطر غفلت مراکز دولتی در داخل کشور و دومی به دلیل نبود هیچ پایگاهی برای گردآوری و حفظ آن در اروپا یا آمریکا رو به نابودی است. طبعاً نابودی این میراث خوشآیند جمهوری اسلامی است، و اسباب شگفتی است که تماسهای دو سال گذشته من و برخی از انسانهای دلسوز با بزرگان گروههای ذکر شده هیچ پیآیندی نداشته است. حتی ثروتمندان به ظاهر نیکوکار ایرانی عنایتی به فعالیتهای فرهنگی ندارند و ترجیح میدهند پولشان را وقف پروژههای علمی یا اقتصادی نمایند.
البته بودند دوستانی که با توان محدود خود هر آنچه که توانستند به باشگاه یاری رساندند، اما اجرای این دو پروژه عظیم فقط با همیاری آنان و بضاعت موسس باشگاه عملی نیست. برای اسکن، ویرایش و آمادهسازی، بارگذاری روی وب و بازنشر این دو مجموعه بسیار باارزش به مکانی جهت استقرار، نیروی انسانی تعلیم دیده، تجهیزات، و طبعاً پرداخت هزینهها-به صورت پیوسته در چند سال آینده- نیاز مبرمی به کمک مالی داریم و امیدواریم دست کم یک درصد از کسانی که سیزده سال است از خدمات رایگان «باشگاه ادبیات» استفاده میکنند، در این کار با ما همراه شوند. فقط بیش از ۴۶ هزار نفر در صفحه فیسبوک و ٢۴ هزار نفر در کانال تلگرامی باشگاه حضور دارند. شمار استفادهکنندگان از وبسایت و دیگر صفحات را ذکر نمیکنم. کافی است فقط چند صد نفر از اعضای ثابت کمک مستمر ماهیانه حداقلی(در حد یک جلد کتاب و مجله یا یک وعده غذای ساده) به باشگاه کمک کنند تا این بار سنگین به منزل برسد.
بیصبرانه چشم انتظار همراهی، تماس و اقدام عملی شما هستم. پیشاپیش از هر کس که قدمی برای حفظ و استمرار این مجموعه بردارد، صمیمانه تشکر میکنم.
امیر عزّتی
اگر نیاز به اطلاعات بیشتر در زمینه تاریخچه و فعالیتهای باشگاه دارید:
https://www.bashgaheadabiyat.com/about-us/